torstai 4. elokuuta 2016

Käytännön vinkkejä: Angel Falls, Venezuela

Angelin putoukset ovat ehdottomasti yksi must-see -paikoista. Maisemat ovat kuin menneestä maailmasta. Putoukset ovat kerrassaan henkeäsalpaavat, ja sieltä palaa takaisin toisena ihmisenä. Venezuela ei komeile matkailijoiden suosikkikohdelistalla, vaikka täältä löytyy vaikka mitä luontokohteita. Listasin tähän muutamia käytännön vinkkejä Angelin putouksille aikoville.

Varaa opastettu retki
Angelin putouksille pääsee vain järjestettyjen retkien kautta, sillä sinne ei mene autotietä. Canaiman kylään pitää lentää pikkuruisella pienlentokoneella Ciudad Bolívarista. Canaimasta matka taittuu kuriara-puuveneellä ja patikoiden. Me varasimme retken Turi Express Dorado -nimisen matkatoimiston kautta, ja voin suositella heitä lämpimästi. Kaikki sujui hienosti, saimme hyvin etukäteen tietoa retkestä, opas oli asiantunteva (hän puhui hyvin myös englantia), aikataulut pelasivat, ja ruoka oli erinomaista. He voivat bookata puolestasi maan sisäiset lennot välille Caracas - Puerto Ordaz, josta he järjestävät kuljetuksen Ciudad Bolívariin, josta pienlentokone lähtee Canaimaan.
Pituus
Me teimme Canaimaan ja Angelin putouksille 3 päivän ja 2 yön retken, joka oli mielestäni hyvä pituus. Aiemmassa postauksessa kerroin, mitä näihin kolmeen päivään sisältyi. Angelin putouksille tehdään myös 2 päivän reissuja, jossa Canaimasta lähdetään aamuyöllä kohti Angelin putouksia ja Canaimaan palataan jo samana iltapäivänä, mutta silloin kokemus jää mielestäni hieman vajaaksi. Angelin putoukset ovat joskus pilvien peitossa, joten jos siellä ollaan  vain muutaman tunnin ajan, voi olla, ettei putouksia pääse näkemään koko mahtavuudessaan. Kolmen päivän retkellä putouksia voi ihailla koko iltapäivän sekä seuraavana aamuna.

Ajankohta
Paras ajankohta vierailla Angelin putouksilla on kesä-lokakuussa, jolloin putouksessa on eniten vettä. Nyt putouksessa oli niin paljon vettä, ettemme voineet laskeutua alas uimapaikalle, koska virtaukset olivat niin voimakkaita. Näkymä näköalapaikalta oli kuitenkin upeampi, kerrassaan henkeäsalpaava, koska vettä oli runsaasti. Kuivana kautena putous on huomattavasti pienempi, eikä talvikuukausina järjestetä lainkaan retkiä, koska veneet eivät pysty nousemaan vähävetistä jokea pitkin putouksille.

Angelin putoukset eivät ole turistirysän maineessa, varmasti Venezuelan tilanteesta ja paikan eristyneisyydestä johtuen. Turistimäärät näin sesonkiaikaan olivat pienet, ja retkellämme oli 4 ranskalaista ja 3 brittiä, ja matkalla näimme pari muuta turistiryhmää. Täällä näinkin ensimmäiset eurooppalaiset turistit Venezuelassa. Matkatoimistosta meille kerrottiin, että monet eurooppalaiset bookkavat Angelin putousten retken ja sen lisäksi retken esimerkiksi Orinocon deltalle, Gran Sabana-savannille tai Roraiman vaelluksen. Tämä lienee paras (ainut?) tapa vierailla Venezuelassa tällä hetkellä.
Turvallisuus
Canaiman kansallispuisto on Venezuelan turvallisimpia alueita. Canaiman kylään on tunnin matka pienlentokoneella, joten paikka on säilynyt eristyneenä ja siten turvallisena. Ennen tätä matkaa en osannut vielä sanoa, voisinko suositella Venezuelaan matkustamista tällä hetkellä, sillä maan tilanne on sen verran hauras. Mutta Angelin putoukset muuttivat mieleni. Tunnelma Canaimassa oli aivan kuin toisesta maailmasta, rauhallinen ja leppoisa.

Mitä mukaan?
Rinkka, shortsit ja t-paitoja, lämpimiä vaatteita Angelin putousten juurella vietettävää yötä varten (+kesämakuupussi, jos palelet helposti), hattu, lenkkarit, dry bag, otsalamppu, hattu, hyttysmyrkky ja aurinkorasva, jne.

Hinta
Maksoimme retkestä 360 euroa per henkilö. Hintaan sisältyy edestakaiset lennot Ciudad Bolívarista Canaimaan (kesto 1 h!), kolmen päivän opastettu retki, majoitus ensimmäisenä yönä hotellissa Canaimassa ja toisena yönä riippumatossa Angelin putousten juurella sekä kaikki ruoat. Nyt ajateltuna hinta on todella edullinen siihen nähden, mitä kaikkea siihen sisältyy ja mitä kaikkea pääsi kokemaan. (Venezuela on tunnettu nopeasta inflaatiostaan, joten retkien hinnatkin nousevat hiljalleen.)
Yhteenveto
Angelin putoukset ovat aivan mieletön paikka, jonka kuvailemiseen eivät mitkään sanat tai kuvat riitä. Siellä on oltava paikan päällä! Jos tulisin Venezuelaan turistina, vierailisin opastetulla retkellä Angelin putouksilla, sekä yhdistäisin sen toiseen retkeen paikallisen matkatoimiston kautta. Caracasin jättäisin väliin, ja lentäisin sieltä suoraan Puerto Ordaziin, josta monet retkistä lähtevät. Vastaan myös mielelläni kysymyksiin, joten laita minulle rohkeasti sähköpostia.

Ihastuimme täysin tähän osaan Venezuelasta, ja seuraavan Venezuelan matkan agendalle nousi tämän matkan innoittamana mm. Roraiman 6 päivän vaellus, jossa noustaan patikoiden Etelä-Amerikan korkeimmalle tepuy-pöytävuorelle!
***
Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat RIMMA+LAURA -matkablogiTravellover ja Muru Mou -matkablogi. Katso lisätietoja ja osallistumisohjeet täältä.

18 kommenttia:

  1. Näyttääpä upealta! Ensin ajattelin, että onpa kallis, mutta heti kun jatkoin lukemista, ja näin, mitä kaikkea tuohon hintaan sisältyy, niin sehän olikin päin vastoin edullinen. Täytyypä muistaa paikka, sitten kun tuolla suunnalla reissaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hinnan takia mekin mietittiin hetki, että viitsitäänkö lähteä, kun matkabudjetti on aika tiukilla. Mutta kun nähtiin, mitä kaikkea hintaan oikein sisältyikään (mm. tunnin edestakaiset yksityislennot heheh!), se tuntuikin edulliselta ja sen maksaisi ehdottomasti pääsystä noin upeaan paikkaan :)

      Poista
  2. Mieletön paikka! Vesi näyttää ihan joltain laavavirralta tuossa yhdessä kuvassa, vau!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, vesi on kuin laavaa :D Maisemat olivat niin ihmeellisiä, melkein kuin toiselta planeetalta.

      Poista
  3. Kommentoin jo aiemmin ja haluaisin jatkaa sitä tämän postauksesi tiimoilta.
    Lensin Caracasiin Curacaon saarelta (yksi stoppi honeymoon-reissussa)ja se, että koneessa kapteeni pyysi kaikkia matkaajia huolehtimaan mm. siitä,ettei matkustajilla saisi olla esillä mitään koruja oman turvallisuuden vuoksi!!! What??? Mikään paikallinen matkatoimisto ei halunnut palvella meitä maassa, rahat toki olisivat kelvanneet!
    Yksi päivä ja yksi yö Venezuelassa riitti (säälikö - en varma), joten häämatka jatkui....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas ikävää, että saitte tuollaisen kokemuksen Venezuelasta. Lentokoneessa ei muistuteltu korujen poisottamisesta, mutta se sääntö on kyllä edelleen käytössä paikallisten kesken - sääli, että turvallisuus on heikko täällä monessa paikassa, erityisesti Caracasissa. Koruja tai muita arvoesineitä ei pidetä näkyvillä, ja todella harvalla on täällä esimerkiksi sormuksia. Se on ennaltaehkäisyä, ja sitä kautta voi kulkea hieman rauhallisemmin mielin..

      Poista
  4. Voih. Mä olin ensin, että joo....Tuonne! Mutta tunnin lento pienkoneella. Ihan mahdottomuus. Mä olen niin lentopelkoinen, että ei tule mitään. Täytyy ihailla nyt vain näitä sun kuvia ja fiilistella kirjoituksen kautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnin edestakainen lento tuolla paperikoneella oli kyllä pelottava, vaikken juuri pelkääkään lentämistä. Me ei etukäteen tiedetty, että kyseessä olisi noin PIENlentokone, joten ei ehditty juurikaan jännittää. Kun nähtiin lentokentällä, mikä kone oli meidän, silloin nousi perhoset vatsaan. Mutta meno oli yllättävän tasaista ja maisemat upeat!

      Poista
  5. Näyttää todella upealta paikalta, mutta kuten tuossa jo kommentoitiinkin, että tunnin lento pienkoneella on no-no ja estäisi minut lähtemästä tälle retkelle. Olisin liian peloissani! Mahtava retki ja kokemus varmasti, sille joka uskaltaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi kyllä, että tuonne pääsee vain pienkoneella, mutta lienee osittain syynä, että paikka on säilynyt niin koskemattomana ja turvallisena. Lento oli kieltämättä jännittävä, vaikken pelkääkään lentämistä. Mutta jännitys hälveni, kun huomasin, miten tasaisesti kone kulki - ja tietysti upeat maisemat auttoivat asiaa! :)

      Poista
  6. Kiva lukea vinkkejä Venezuelaan. Mulle maa on ollut en matkusta sinne ikinä -listalla turvallisuustilanteen takia, mutta kovasti haluaisin kyllä nuo putoukset nähdä. Täytyypä laittaa asia uudestaan mietintämyssyyn, mukava, että teillä ei kuitenkaan ollut turvallisuden suhteen ongelmia Venezuelassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, Venezuela ei ole suosituimpien kohteiden listalla, juurikin tuon turvallisuustilanteen vuoksi. Maassa on kuitenkin paikkoja, joissa on turvallisempaa liikkua, mutta varsinaista omatoimimatkustamista en itse suosittelisi tällä hetkellä. Monet turistit buukkasivatkin opastettuja retkiä. Angelin putoukset ovat kyllä yksi sellainen paikka, joka on nähtävä (ainakin) kerran elämässään! :)

      Poista
  7. Huikeaa, huikeaa. Tulee noista vesiputouskuvista mieleen vähän Indiana Jones ja muut sen tyyppiset elokuvat. Todellakin uskon, että oli jännittävän pienlentokonematkan arvoinen juttu vaikka itsekin vähän lentämistä kammoan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin! Ja myös Jurassic Park :D Pienlentokonematka oli tosiaankin jännittävä, mutta tosiaankin kannatti, sillä pääsi näkemään Angelin putoukset. Huh, vieläkin tulee kylmät väreet, kun muistelee sitä :)

      Poista
  8. Hei tää oli kiva juttu! Ja kiva löytö sun blogi - en ole Venezuelasta paljoa ennen lukenutkaan. Yllätyksenä tuli koko maan tilanne, mitä olet kirjoituksissasi kuvannut. Jään mielenkiinnolla seuraamaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Säppä kommentista. Kiva kuulla, että Venezuela on tullut sinulle tutummaksi blogin kautta :)

      Poista
  9. Onpa upea retki ollut! Kuinka haaveilenkaan yöpyväni jossain tosi siistissä paikassa vain taivasalla riippumatossa, mutta itseni tuntien en sitä koskaan tee. Kadehdin kaikkia, joilla on niin paljon enemmän seikkailuhenkeä kuin minulla. Kaunista, todella!

    VastaaPoista
  10. Huh miten upean näköinen paikka! Juuri sellainen mikä nousee heti muutaman kuvan kautta omalle bucket-listalle. Olen aivan myyty :D Yö riippumatossa, pienlentokone ja kaikki kuulostaa vähintään täydelliseltä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, ...