perjantai 22. heinäkuuta 2016

3 viikkoa kotiinpaluuseen – mitkä ovat fiilikset?


Kotiinpaluuseen on nyt 3 viikkoa. Olemme jutelleet mieheni kanssa useasti siitä, millaiset fiiliset on palata takaisin koti-Suomeen. Ja sen voin sanoa, että ne ovat aika sekavat.

Lähtö tulee olemaan kova paikka, sillä tiedämme nyt käytännössä, millaiseen tilanteeseen venezuelainen perhe täällä jää. Mietimme usein, että millaista arki on täällä vaikka kolmen kuukauden kuluttua, koska joka päivä huomaa, että pula ruoasta on entistä huutavampi. Toukokuun lopulla, kun tulimme Venezuelaan, ruokaa oli vielä jonkun verran supermarketeissa. Nyt tilanne on jo paljon kriittisempi. Sen lisäksi hinnat ovat pompsahtaneet moninkertaisiksi näinkin lyhyessä ajassa.

Miten suureksi kriisi kasvaa, kunnes tapahtuu joku muutos parempaan? Mikään ei ole varmaa, ja tilanne ailahtelee suuntaan jos toiseen. Se aiheuttaa paljon huolta – olimme sitten Suomessa tai täällä. Ja milloin tulee vastaan se piste, että on paras lähteä ulkomaille etsimään rauhallisempaa elinpaikkaa, jossa ei tarvitse huolehtia päivittäin ruoasta tai lääkkeistä? Monet perheestämme (ja myös lukuisat muut venezuelalaiset) suunnittelevat parhaillaan muuttoa toisiin Latinalaisen Amerikan maihin.

Olemme rakastuneet Isla Margaritaan täysin, ja jos maan tilanne olisi toinen, tämä olisi paratiisimainen paikka asua tai tulla vierailulle kerran pari vuodessa. Toisinaan mietin, milloin palaamme tänne seuraavan kerran. Vai tuleeko sitä, jos perhe muuttaa pois Venezuelasta? Mihin sukulaismatkamme suuntautuvat tulevaisuudessa? 

Välillä puolestaan haaveilee siitä, että voi Suomessa mennä kauppaan ja ostaa, mitä tekee mieli. Leipoa pataleipää tai vaikka omenapiirakan. Valmistaa raikkaan salaatin, tehdä linssikastiketta. Täällä aineksia näihin asioihin ei vain ole, sillä raaka-aineet  puuttuvat täysin kauppojen hyllyistä. En olisi ikinä uskonut, että voisin ikävöidä lähi-Alepaa näin paljon.

Elämä Suomessa on niin huoletonta, eikä arjessa tarvitse käyttää paljoa aikaa ruoan etsimiseen. Kaupassa voi käydä nopeasti ja sieltä saa sen, minkä tarvitsee. Helposti ja lähes aina jonottamatta. Aikaa jää enemmän muihin asioihin – opiskeluun, työntekoon, vapaa-aikaan ja itsensä kehittämiseen, jotka muodostavat merkittävän osan hyvinvoinnistamme.

Olen kiitollinen, että olen saanut mahdollisuuden asua täällä ja tutustua sukulaisiin. Jokainen, joka on asunut puolisonsa tai vieraan perheen luona maailmalla, tietää, miten antoisa kokemus se on. Perheen luona asuminen kiinnittää täysillä paikalliseen arkeen ja kulttuuriin. Nyt voin sanoa, että tämä on toinen kotimaani. Venezuela tuntuu kodilta kaikista ongelmista huolimatta. Tämän kokemuksen jälkeen pienet asiat eivät kyllä saa mieltä maahan, ja on sitä opittu myös nauramaan tälle kaikelle.

Tunnelmat täällä vaihtelevat siis laidasta laitaan, mutta varmaa on, että lähdön paikka ei tule olemaan helppo kenellekään meistä.

Postauksen kuvat on otettu Playa El Agua -nimisellä rannalla, joka on yksi omista suosikeistani.

2 kommenttia:

  1. Ajatuksia herättävä postaus. Itse ole vieraillut maassa muutaman kerran, tosin vain pääkaupungissa Caracasissa -80 luvun lopulla. Tuolloin maassa oli selkeä luokkajako - köyhät/vastaan rikkaat. Pääkaupungin kaduilla komeili useat desingliikkeet ja jo muutaman korttelin päässä tongittiin roskakoreja hengen pitimiksi. Katukahvilassa nautittu leivonnainen hävisi lautaselta, kun katseensa käänsi. Yhdellä lennolla Curacaosta Caracasiin koneessa jopa kuulutettiin, että matkustajien on syytä poistaa kaikki korunsa oman turvallisuutensa vuoksi. Tuolloin turistien ryöstöt olivat normi arkipäivää.
    Silloin sitä ajatteli, että onneksi asuu sivistyneessä Euroopassa ja lintukoto pohjolassa- vaan totuus on tänä päivänä vallan toinen. Leppoisaa loppulomaa ja parempaa tulevaisuutta miehesi kotimaalle - aina voi ja pitää toivoa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos pitkästä kommentista. Onpas kiinnostava kuulla, että meno on ollut tuollaista jo 80-luvulla. Täällä rikkaus ja köyhyys elävät aivan rinnakkain. Kävimme Caracasissa, jossa yksi köyhimmistä barrioista oli rikkaimman asuinalueen vieressä. Ne erotti vain autotie. Vieläkin paikalliset suosittelevat, ettei käytetä mitään koruja tms., joten mekin laitoimme sormukset talteen lentokoneessa. Kiitos kauniista sanoistasi, myös me toivomme, että Venezuelan tilanne helpottuisi, sillä maassa on niin paljon potentiaalia paljon parempaan :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, ...