torstai 7. heinäkuuta 2016

#IGTT: 5 suosikkipaikkaa roadtripiltä

Bongasin Muru Moun –matkablogista Instagram Travel Thursdayn, jonka heinäkuisena teemana on kotimaan matkailu. Mieleeni pulpahti heti monta vierailun arvoista paikkaa parin vuoden takaiselta Suomi-roadtripiltä, jotka haluan nyt jakaa teidän kanssa. Ehkä joku teistä innostuu vaikka käymään jossakin näistä paikoista?

Kaksi vuotta sitten muutimme mieheni kanssa Panamasta Suomeen. Olimme molemmat tehneet pitkiä työpäiviä Panamassa, joten päätimme ottaa aikaa itsellemme ja toisillemme ja lähteä Suomi-roadtripille, joka venyi 5 viikkoiseksi. Roadtrip ilman sen suurempia suunnitelmia, muutama idea paikoista joissa vierailla, ideana mennä oman mielen mukaan - ja reissusta tuli ikimuistoinen. Miehelleni kaikki oli uutta ja ihanaa, ja tämä matka muistuu mieleen usein, kun pohdimme sitä, miltä hänestä silloin tuntui muuttaa Suomeen. Suomi hurmasi niin hänet kuin minutkin.

Tässä viisi suosikkipaikkaamme itärajan tuntumasta:

1. Karhunkierros
Syystä Karhunkierros on Suomen suosituin vaellusreitti. 80 kilometrin vaellus vie halki Oulangan kansallispuiston. Matkalle mahtuu niin tiheitä metsiä, soita, vuolas Oulankajoki, kuohuvia könkäitä kuin upeita vaaroja ja tuntureitakin. Seikkailunhaluisina päätimme meloa osan reitistä (Kiutaköngäs-Jäkälämutka) ja suunnistaa sieltä takaisin reitille.
2. Hossa
Suomussalmella sijaitseva Hossan retkeilyalue sattui hyvin matkamme varrelle, ja päätimme tehdä siellä melontavaelluksen. Vuokrasimme kanootin, ja meloimme jokea ja järvenselkää pitkin yöpymispaikalle. Aivan ihana, rauhallinen paikka, poroja siellä täällä.
3. Paateri
Reissun ehkä yllättävin paikka oli kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taitelijakoti Paateri, joka sijaitsee noin 30 km päässä Lieksasta. Taitelijan veistämä kirkko, kotitalo, ateljee ja kahvila muodostavat omalaatuisen ja vaikuttavan kokonaisuuden. Tämä on aivan mieletön paikka, jonne kannattaa ehdottomasti mennä, jos vain liikkuu Lieksan lähistöllä.
4. Valamo
Olin kuullut Valamosta, ortodoksidesta munkkiluostarista, mutta en ollut käynyt siellä koskaan. Sisäänpääsymaksuun kuului opastettu luostarikierros, joka oli todella kattava. Opas oli asiantunteva ja kertoi kiinnostavia tarinoita. Vierailun päätteeksi voi luostarin myymälästä ostaa mm. munkkien valmistamaa viiniä.

(Yrittäessäni käydä tarkistamassa Valamon sivuilta, kuuluuko opastettu kierros edelleen sisäänpääsymaksuun, minulle selvisi, että Venezuela onkin luostarin mustalla listalla. Tämä teksti lävähti nettiselaimeen ”403: Access Forbidden. Your location (VE) has been blacklisted.” Aika friikkiä.)
5. Ruunaan kosket
Välillä kaipaa vauhtia ja jännitystä, joten siihen keksimme mennä laskemaan koskia puuveneellä. 30 km matka taittui Lieksanjokea pitkin perinteisellä puuveneellä. Tunne laskun jälkeen on yhtä aikaa riemua ja kunnioitusta villin luonnon voimia kohtaan.

***
Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat RIMMA+LAURA -matkablogi, Travellover ja Muru Mou -matkablogi. Katso lisätietoja ja osallistumisohjeet täältä.

14 kommenttia:

  1. Ihania kuvia! Meijän iskä on kotoisin Suomussalmelta ja asuu siellä nykyään, joten karhunkierros ja Hossan maisemat on enemmän kuin tuttuja, näistä kuvista tuli hirvee ikävä sinne! No, enää kuukausi täällä Afrikassa ja sitten toivottavasti ehdin sinne piipahtamaan ennen koulujen alkua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiennytkään, että sulla on juuria Suomussalmelta! Aivan ihanaa seutua, me tykästyttiin heti. Hossa oli tosi positiivinen yllätys, kun se on minulle tuntematon. Karhunkierroksen oli kiertänyt jo kertaalleen, joten osasi odottaa mitä oli tulossa. Noita paikkoja tulee kyllä ikävä. Nautihan ajasta Afrikassa! Ja paluun jälkeen Suomen luontoon :)

      Poista
  2. Karhunkierrokselle haluaisin ehdottomasti kunhan vaan sopiva aika löytyy. :) Ja hei mä oon käynyt Ruunaan koskilla laskemassa koskea. :D Joskus ala-asteen leirikoulussa, voi mitkä ihanat muistot tuli mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen Karhunkierrosta tosi lämpimästi. Sen kierrettyä on vain niin itsensä ylittänyt fiilis :) Hauskaa, että oletkin käynyt Ruunaalla lapsena, se kyllä sopii leirikoulukohteeksi vallan mainiosti! Me tykästyttiin tosi paljon alueeseen. Myös vaellusreitit oli mukavia ja hyvin huollettuja. Olipas kiva kuulla, että sulle tuli ihania muistoja mieleen tästä postauksesta :)

      Poista
  3. En ihmettele, että on ollut ikimuistoinen roadtrip! Upeissa paikoissa olette seikkaileet :) Oon käynyt Valamon luostarissa joskus ala-asteella luokkaretkellä, enkä ehkä osannut arvostaa vierailua kovinkaan paljoa silloin. Voisikin käydä siellä joskus uudestaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, ja tässä van päällimmäiset helmet :D Suomi on kyllä täynnä hienoja ja vierailun arvoisia paikkoja. Valamo oli kyllä avartava kokemus, ei sitä varmaan lapsena olisi osannut arvostaa samalla tavalla. Opastus oli todella hyvä, ja sitä kautta sai paljon uutta tietoa paikan historiasta, ortodoksisuudesta ja erilaisista tavoista. Itsekin voisin mennä uudelleen! :)

      Poista
  4. Koskenlaskua puuneveneellä?! Hui, melko huisilta kuullostaa! :D Verenpunainen aurinko on aivan upeannäköinen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, meitäkin vähän jännitti lähteä matkaan puuveneellä, mutta opas vakuutti, että meno on sillä tasaisempaa, vakkei sitä uskoisi! Kyllä siitä huolimatta välillä kosken kuohuissa jännitti.

      Poista
  5. Ohh, tällaisen kotimaan kierroksen minäkin mielelläni tekisin! Kuulostaa ja näyttää aivan ihanalta ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi, tämä reitti on aivan ihana! Maisemat ja luonnon rauha ovat ihan omaa luokkaansa ♥

      Poista
  6. Iso ISO peukutus Karhunkierrokselle ja etenkin Hossalle (josta itse just tänään julkaisin postauksen!). Oon niin iloinen, että oman synnyinpitäjäni ylpeys Hossa alkaa vilahdella siellä ja täällä blogimaailmassakin :) Huikeaa. Ja muutenkin ihan mielettömiä reissuja teillä! Nostan kyllä tolle 80 kilsan vaellukselle hattua. Ehkä itsekin joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sulla on kuvan kauniit synnyinseudut. Hossa oli tosiaan meille todella ihana yllätys, ja sinne voisi mennä mielellään uudelleen. Tykättiin paljon siitä, että siellä pääsi melomaan pitkiä reittejä rauhallisessa järvi- ja jokimaastossa. Laita Karhunkierros tuleviin matkasuunnitelmiin - takaan, että 80 km käveltyäsi olo on lähes voittamaton ja heti tekee mieli alkaa suunnitella seuraavaa pitkää vaellusreissua ;)

      Poista
  7. En voi edes kuvitella, mitä venezuelalainen (olettaisin siis puolisosi olevan sieltä) on tuumannut kaikesta tästä. Kohtuullisen eksoottista, kun näyttää siltä minunkin, suomalaisen, silmissä. Aivan upeata näyttää reissunne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Eksoottista, hiljaista ja rauhallista, turvallista. Nämä fiilikset olivat päällimmäisenä puolisollani, joka tosiaan on kotoisin Venezuelasta, niin kuin arvelit. Aivan mahtavia paikkoja on Suomi täynnä :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, ...