torstai 30. kesäkuuta 2016

Näin toimii Maduron dieetti

Vitsailu ja ironia kuuluvat olennaisesti venezuelalaisten arkeen. Oli tilanne miten vakava tahansa, siitä saa vitsin aikaiseksi. Tuntuu, että ehkä sen asenteen ansiosta he ovatkin selvinneet monesta vaikeasta paikasta. Ruokapulasta, josta maa kärsii, puhutaan muun muassa nimellä Maduron tai isänmaan dieetti (dieta de Maduro, dieta patria). Dieetti on nimetty maan presidentin mukaan. Olen kuullut termit kadulla eri ihmisten suusta jo moneen kertaan, ja kaikki tietävät, mistä on kyse.

Venezuelassa on ollut pulaa ruoasta jo pidempään, nyt tilanne on nyt kärjistynyt entisestään. Monet ihmiset syövät vain yhden tai kaksi ateriaa päivässä. Peruselintarvikkeista on pulaa. Jauhoja, pastaa, riisiä, öljyä, voita tai sokeria ei löydä mistään. Niillä on hallituksen tukema hinta, joten niitä voi ostaa vain silloin, kun niitä kauppaan sattuu tulemaan.

Hallituksen hintatuettujen tuotteiden ostaminen ei kuitenkaan ole tehty liian helpoksi. Kaupoissa saa ostaa vain itse henkilökohtaisesti, sillä kassalla tarvitaan sosiaaliturvatunnus ja sormenjäljet. Tämä sen takia, että vältetään, ettei kukaan mene toiseen kauppaan ostamaan toista jauhopussia tai maitotölkkiä saman viikon aikana.

Ja kauppapäivä määräytyy sosiaaliturvatunnuksen viimeisen numeron perusteella. Kauppaan ei siis mennä milloin itselle sopii, vaan tiettynä päivänä. Tämä käytäntö on ollut erityisen hankalaa työssäkäyville, sillä he eivät voi käyttää työpäiväänsä jonottamiseen. Tämän vuoksi heidän on ostettava kalliimmalla hinnalla yksityisistä kaupoista, joista ei yllämainittuja peruselintarvikkeita löydä.

Maduron dieetti on tehokas, paino tippuu lähes varmasti. Langanlaihoja aikuisia on täällä näkynyt enemmän kuin muissa Latinalaisen Amerikan maissa, missä olen käynyt. Sydäntäsärkevää on nähdä kylän keskustassa lapsia pyytämässä ruokaa, lapsia etsimässä ruokaa roskasäiliöstä. Rannalla näin lapsen, jolla oli ohuen ohuet raajat ja iso pallomaha – syynä lienee todennäköisesti proteiinin puute sekä ehkä mahdolliset loiset.

Lehdessä luki, että Kolumbiasta ja Trinidad & Tobagosta olisi tulossa maahan tuontiruokaa, jota aletaan myydä pääasiassa hallituksen organisoimana. Tänne saarelle ruokaa on tulossa lehden mukaan ”lähiviikkoina”, mikä tuntuu kovin epämääräiseltä aikamääreeltä näinä aikoina.

Tässä kaupassa ei ole myynnissä hallituksen hintasäätelemiä tuotteita, kunnes toisin ilmoitetaan. Monet kaupat eivät ole halukkaita myymään näitä tuotteita turvallisuuden vuoksi.
Ennen tämä supermarketti oli yksi hienoimmista Venezuelassa. Nyt hyllyt tässä Sigo-supermarketissa ovat lähes tyhjillään.
Maduron dieetti voi koostua esimerkiksi Corn Flakeseista ja tonnikalasta.

2 kommenttia:

  1. Huh onpas hankala tilanne..
    Minä näin risteilyreissulla Kreikassa pienen pojan joka alkoi repiä vaatteista ja vaati saada ruokarahaa. Tarjosin pojalle sitten minttukarkkeja ja ne ei kelvanneet, ei tainnut olla oikeasti nälkäinen sillä vain raha olisi kelvannut. Usein sen kyllä näkee kuka on aidosti nälkäinen. Hirveä tilanne siellä, toivottavasti se muuttuu pian

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinäpä sen sanoit, aidon nälän näkee. Tuollainen kokemus, jonka sinäkin koit, jää kyllä mieleen. Asiaa jää pohtimaan ja miettimään, miten hyvin omat asiat loppujen lopuksi ovat, ja miten voi itse auttaa parhaimmalla tavalla.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, ...