tiistai 28. kesäkuuta 2016

Milloin on pyykkipäivä?

 Naapuri kolkuttaa oveen ja ilmoittaa meille, että nyt tulee vettä. Säntäämme nopeasti laittamaan vesipumpun päälle, jotta saisimme vesitankkerit täytettyä. Vettä tulee meille vain noin kerran viikossa – toisille vielä harvemmin. Kiitos vesitankkerin ja -pumpun, meillä on juoksevaa vettä kotona. Vettä pitää säännöstellä tarkkaan, jotta se riittää viikoksi. 

Vettä ei tule  enää päivittäin, kuten aiemmin. Caracasissa asuvilla serkuilla vesi tulee noin joka 15. päivä, eikä heillä ole vesitankkeria. Inflaation myötä vesitankkerien hinnat ovat nousseet niin paljon, ettei monellakaan ole enää varaa hankkia sellaista. Monet, joilla ei ole vesitankkeria, ovat olleet pulassa, sillä heidän on täytynyt itse käydä hakemassa vesi kauempaa omilla vesikanistereillaan. Vedenhakuun tuhlaantuu monessa perheessä paljon aikaa ja vaivaa.

Kuivuus on koetellut Venezuelaa jo monta kuukautta. Sadekauden olisi pitänyt alkaa, mutta kunnon sateet viipyvät edelleen. Margaritan saarella on satanut muutamana iltana ja yönä, ei sen enempää. Vesipula tuntuu ja näkyy.

Suihkussa käydään nopeasti. Vesihana suljetaan saippuoidessa käsiä, pestessä hampaita. Tavallisia vedensäästötoimenpiteitä, joita moni venezuelalainen on nyt kriisin edetessä joutunut opettelemaan. Aiemmin vettä oli saatavilla runsaasti, eikä sen säästämisestä juuri puhuttu. Nyt tilanne on täysin toinen. Veden säästäminen on kaikkien huulilla.

Ja mitä viikottainen veden tulo meillä tarkoittaa? Muun muassa ulkona tuulenvireessä kuivuvia vaatteita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, ...